Geografisch thema

Spijkersdreef

ID
8898
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8898

Beschrijving

Lange (circa 675 meter), rechte dreef die vanaf de Moerkerkse Steenweg toegang geeft tot het kasteeldomein "De Spijker", gelegen aan de Spijkerswegel. De dreef staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), maar is wellicht veel ouder. Oorspronkelijk liep de dreef recht naar het oude opper- en neerhof van het leengoed "De Spijker". Door de sloop in de 18de eeuw van het oude kasteel en het excentrisch plaatsen in 1873 van een nieuw kasteel (zie Spijkerswegel nummers 11-13), is de voormalige, directe verbinding van de rechte kasteeldreef enigszins verloren gegaan, en leidt nu nog slechts naar de boerderij van het bewaarde neerhof. Halverwege wordt de dreef gedwarst door de Aardenburgseweg.

De monumentale dreef, met aan weerskanten een dubbele rij populieren, ligt als een baken in het polderlandschap van de Broek. Het eerste deel tot aan de Aardenburgseweg is een zandweg, het tweede deel een asfaltbaan.

  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 43.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 204.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spijkersdreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/8898 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.