Vander Aastraat

Beschrijving

Straat aangelegd in 1889 als verbinding tussen het gemeentecentrum en het station, op het einde samenlopend met de Stationsstraat. Benaming ontleend aan Dr. Eugeen Vander Aa, burgemeester van 1883 tot 1906.

De bebouwing bestaat uit doorsnee-burgerhuizen van twee bouwlagen uit de negentiende en de twintigste eeuw. Nabij het dorpscentrum zijn er enkele huizen zoals de nummers 2 en 4, waarbij de achtergevels lijken te verwijzen naar een oudere kern. Nummer 23 wordt door middel van een windwijzer 1927 gedateerd. De nummers 60-62 met karakteristieke gevelcementering werden op het kadaster ingetekend in 1927.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1927/36 (nummers 60-62).
  • LAUWERS J., Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 1980, p. 588.