Geografisch thema

Kerklaan

ID: 8940   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8940

Beschrijving

Evenals het plein aan de kerk, aangelegd omstreeks 1900 bij de uitbreiding van de kerk.

Rechte straat vertrekkend aan de kerk en lopend tot op de grens met Vilvoorde, waar de straat gemarkeerd wordt door twee spoorwegovergangen van de ontdubbelde lijn Brussel-Antwerpen in de vorm van gedrukte rondboogbruggen van baksteen. Aan deze straat, op de hoek met de Woluwelaan, liggen de voormalige gemeentelijke stortbaden (nummer 30); ze werden opgericht in het kader van de bevolkingstoename (zie gemeente-inleiding) in 1953 naar ontwerp van de gemeentelijke architect E. Latin, ziegevelinscriptie; dit typisch eigentijdse gebouw met een parement van gele baksteen en enkele neotraditionele reminiscenties vertoont een centraal puntgevelrisaliet met gesigneerd reliëf van E. Fritschké; het complex bevatte oorspronkelijk twintig stortbaden en drie ligbaden met een afdeling voor mannen en vrouwen en is thans in gebruik als jeugdhuis. In het nummer 68 is sedert 1961 het Nationaal Centrum voor virusproductie tegen dierenziekten gevestigd.

 • GEERTS F., Gemeente Machelen, Brabant, Centrum van nijverheid, Heule, 1966, p. 94.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen,  Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde, Steyaert, Rita
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Hoekpand

 • Omvat
  Neotraditionele woning

 • Omvat
  Parochiecentrum Nova

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Gertrudis

 • Omvat
  Pastorie van de Sint-Gertrudisparochie

 • Is deel van
  Machelen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kerklaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/8940 (Geraadpleegd op 16-01-2021)