Moershoofde

Beschrijving

Grensstraat, ten noorden van het Leopoldkanaal, van de Moershoofdebrug over het Leopoldkanaal leidend naar de grens met Nederland, gemeente Aardenburg, met twee gietijzeren grenspalen nummer 342 en nummer 343 van 1843. Oorspronkelijk deeluitmakend van de Brieversweg, nu Dorpsstraat, na de aanleg van het Leopoldkanaal in 1848, ermee verbonden door de Moershoofdebrug, genaamd naar de wijk Moershoofde, verwijzend naar de middeleeuwse moerontginningen in de omgeving van de ambachten Aardenburg en Boekhoute. Dicht bij de rijksgrens, op de noordzijde van de straat, stond een houten staakmolen, die in 1928 omgebouwd werd tot elektrische maalderij, vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de andere bebouwing, evenals de brug, werd tijdens de gevechten aan het kanaal vernield.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen