Geografisch thema

Abdijbekestraat (Sint-Michiels)

ID
8954
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8954

Beschrijving

Van de Magdalenastraat op het grondgebied van Sint-Andries, naar de Barrièrestraat. Oorspronkelijke benaming Pesthuizenstraat verwijst naar de hier aanwezige vier kleine pesthuizen die dienden als woning voor pestlijders. Deze huisjes waren het restant van een gebouw dat in de 17de eeuw door de Stad Brugge werd opgericht als hospitaal voor melaatsen. Huisjes gesloopt in 1957 en vanaf dan wordt de grond bebouwd door grote appartementsblokken (zie Sint-Andries).

In 1920 is de naam gewijzigd in Boterbeekstraat (zie de nabijgelegen waterloop). Huidige benaming, sinds 1930 in gebruik, verwijst naar de oorspronkelijk hier gelegen Abdijbeek.

 • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 11.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoningen

 • Omvat
  Landhuis van 1879

 • Is deel van
  Sint-Michiels

 • Is gerelateerd aan
  Abdijbekestraat (Sint-Andries)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Abdijbekestraat (Sint-Michiels) [online], https://id.erfgoed.net/themas/8954 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.