Abdijbekestraat (Sint-Michiels)

Beschrijving

Van de Magdalenastraat op het grondgebied van Sint-Andries, naar de Barrièrestraat. Oorspronkelijke benaming Pesthuizenstraat verwijst naar de hier aanwezige vier kleine pesthuizen die dienden als woning voor pestlijders. Deze huisjes waren het restant van een gebouw dat in de 17de eeuw door de Stad Brugge werd opgericht als hospitaal voor melaatsen. Huisjes gesloopt in 1957 en vanaf dan wordt de grond bebouwd door grote appartementsblokken (zie Sint-Andries).

In 1920 is de naam gewijzigd in Boterbeekstraat (zie de nabijgelegen waterloop). Huidige benaming, sinds 1930 in gebruik, verwijst naar de oorspronkelijk hier gelegen Abdijbeek.

• SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 11.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia