Van Rijselstraat naar Vijverhoflaan. De huidige benaming is een hulde aan Alfons De Baecke die van 1944 tot 1946 burgemeester was van Sint-Michiels.
Oorspronkelijk rechte, geasfalteerde straat aangelegd in twee fazen: eerst van de Vijverhoflaan tot aan de (heden overwelfde) Kerkebeek, zo aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1834; op het einde van de jaren 1950 werd de straat doorgetrokken tot aan de Rijselstraat. Sinds het voorjaar van 2005 loopt de straat rondom een grote parking die op het Boudewijn Seapark aansluit.
Straat met heden hoofdzakelijk recreatieve functie door het vermelde pretpark (nummer 12) met grote vijver, verschillende parkings en dolfinarium; voorts residentiële functie. De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit banale architectuur uit de periode 1930-1990 met uitzondering van nummer 39, een modernistische woning van architect Huib Hoste.
SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 14.
Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Alfons De Baeckestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8955 (geraadpleegd op ).