Geografisch thema

Casenbrootlaan

ID
8958
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8958

Beschrijving

Van de Leiselestraat naar de Parklaan. De straatnaam, die pas dateert van na 1970, is wellicht afgeleid van de geslachtsnaam Casenbroot die onder meer in de 16de eeuw voorname rechtsgeleerden waren. Vóór 1970 zogenaamd "Prins Karellaan".

Korte, rechte straat met geasfalteerd wegdek die leidt naar het gehucht "Kaas en brood". Het tracé van deze straat is één van de oudste van Sint-Michiels. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat deze straat afgebeeld als een dreef tussen de dorpskern en het voormalige kasteel "Leyssele".

De huidige basisbebouwing dateert uit de jaren 1930-1970. Vrijstaande (koppel)woningen uit de jaren 1930, soms met deels verharde voortuin, en een typisch oranje of lichtbruin parement. Nummers 7-9-11, vrij sobere, massieve driewoonst uit de jaren 1930; typisch metselwerk, erkeruitbouwen, houtwerk en bedaking met wolfeinden. Nummer 13-15, soortgelijke doch minder uitgewerkte tweewoonst.

  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 41.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gekoppelde burgerhuizen

  • Is deel van
    Sint-Michiels

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Casenbrootlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/8958 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.