Geografisch thema

Joseph Wautersstraat

ID
8967
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8967

Beschrijving

Van de Titecastraat naar de Torhoutse Steenweg. De straat heette oorspronkelijk "Galgewegel" omdat in deze wijk lange tijd de galg stond opgesteld. Omstreeks 1930 is de huidige straatnaam ingevoerd als hulde aan de Belgische socialistische politicus Joseph Wauters (1875-1929).

Licht krommende straat met een geasfalteerd wegdek. Aan het kruispunt met de Titecastraat, in de volksmond zogenaamd de "Driehoek", bevindt zich een plantsoen met driehoekig kapelletje, ingewijd op 30 oktober 1960 door deken kanunnik Gryspeerdt, waarin een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van de Driehoek en een gedenksteen met de inscriptie "ONS GEBUURTE / 1960". De straat is door de aanleg van de Expresweg in 1972 opgedeeld.
De bebouwing dateert grotendeels uit de jaren 1930 en bestaat voornamelijk uit aaneengesloten huizen, soms opgevat als eenheidsbebouwing met kleine ommuurde voortuinen (nummers 98-108). Nummer 59, eenlaagshuis uit de tweede helft van de 19de eeuw; later gewijzigd aan de openingen. Elektriciteitscabine opgevat als diephuis onder zadeldak met oculus in de voorgevel.

  • FRANCHOO G. 1961: De oude en nieuwe kapellen van de parochie Sint-Michiels, in Brugs Ommeland, jaargang 1, nummer 2, p. 33.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Sint-Michiels


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Joseph Wautersstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8967 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.