Geografisch thema

Lijsterbeekstraat

ID
8974
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8974

Beschrijving

Van de Wulgenbroekstraat naar de Heidelbergstraat. De straatnaam is afgeleid van de nabijgelegen Lijsterbeek, die de zuidelijke grens vormt tussen Sint-Michiels-Brugge en Oostkamp.

Het is een korte straat met geasfalteerd wegdek. Vrij uniforme architectuur van aaneengesloten eenheidsbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummers 13-16 met gemansardeerde zadeldaken, geblokte ontlastingsbogen en doorgetrokken banden van geglazuurde baksteen of simili. Het geheel van kleine, in oorsprong identieke arbeiderswoningen, opgesteld volgens spiegelbeeld, met verankerd bakstenen parement, verlevendigd met banden van rode baksteen (nummers 26-46) sluit enigszins aan bij de bebouwing van de aanpalende Heidelbergstraat.

  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 133.

Bron     : Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Gilté S. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2005


Relaties

  • Omvat
    Hoekhuis met de Lijsterbeeklaan

  • Is deel van
    Sint-Michiels


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lijsterbeekstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8974 (Geraadpleegd op 17-05-2021)