Torhoutse Steenweg (Sint-Michiels)

Beschrijving

Loopt van het Canadaplein op het grondgebied Sint-Andries naar de grens tussen Loppem (Zedelgem) en Torhout; ook gekend als N32. Op het grondgebied Sint-Michiels loopt de Torhoutse Steenweg van het kruispunt Gistelse Steenweg/Expresweg naar de brug over de A10-E40.

In de loop van de 16de eeuw is de baan slechts een smalle, konkelende dorpsweg, zie de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Tussen 1751-1754 neemt Karl-Theodor von Neuberg, heer van Wijnendale, op eigen kosten het initiatief deze verbindingsweg tussen Brugge-Torhout-Menen aan te passen. Op de kaart van graaf Ferarris (1770-1778) is de weg getekend als één rechte baan, afgeboord met bomen. Opvallend is de bosrijke omgeving die het zuiden van de weg doorsnijdt. In 1929 wordt de toenmalige kasseiweg vernieuwd en verbreed, en in 1957 nogmaals heraangelegd en verbreed.
Heden steenweg met eerst wisselende rooilijn, zie aanwezigheid van oudere bebouwing. Voornamelijk woonfunctie, in mindere mate afgewisseld met handelszaken en horeca.

De huidige bebouwing van het hier besproken deel van de steenweg bestaat tot aan het rondpunt Koning Astridlaan/ Koning Leopold III-laan uit gevarieerde woningen van maximaal drie bouwlagen. Enkele daarvan dateren uit de 19de eeuw: nummers 377-381 aaneengesloten panden met bepleisterde of gecementeerde gevels. Nummers 421-423, samenstel van twee arbeiderswoonsten in spiegelbeeld, vooruitspringend ten opzichte van de huidige rooilijn; enkelhuizen, vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw, oorspronkelijk allebei met bepleisterd parement en geriemde omlijstingen rond de openingen, nummer 421 later ontpleisterd.
Hoofdzakelijk bebouwing uit de 20ste eeuw met name jaren 1930 tot jaren 1990. Nummer 417-419, arbeiderswoningen van de jaren 1930 onder gezamenlijke bedaking, gesitueerd op de rooilijn van 1929; gecementeerd gevelparement met art deco-geïnspireerde versieringen en typische voortuintjes afgeboord door bakstenen muurtjes met buisleuning en hekje.

Vanaf het rondpunt Koning Leopold III-laan/ Koningin Astridlaan heeft de weg een echt residentieel karakter door uitlopers van de verkaveling "Vogelzang". Laatstgenoemde is geleidelijk gegroeid in de jaren 1950-1970 na de afbraak van kasteel "Vogelzang", gebouwd in 1813 in opdracht van Joseph-Guillaume Kervyn, kamerheer van Willem I. Op een deel van het domein van het kasteel is sinds de jaren 1950 het klooster van de zusters van de heilige-Jozef gebouwd (cf. Wittemolenstraat nummer 85) en sinds 1963 het Westvlaams Observatie- en Therapeutisch Centrum "De Berkjes".
Enkele villa's zijn gebouwd aan de rand van het bos van kasteel van Tillegem (cf. Tillegemstraat nummer 83) zo bijvoorbeeld nummer 509, villa "La Roseraie" uit de jaren 1950 met imposant strooien dak en opschrift "VAN OOST ZOON-AANN." Voorts nog twee ander kastelen met name kasteel "Pereboomveld" (zie grondgebied Sint-Andries, Torhoutse Steenweg nummer 452) en kasteel "Valkenbos".
Op de dreef naar het provinciaal domein Tillegem, natuurstenen beeld van "De Krijger" van de hand van Gerard Holmens (1934-1995), vervaardigd in 1962-1964.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Michiels, 1963/34.
  • BONDUEL P. 1992: Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, p. 107-108.