Wittemolenstraat

Beschrijving

Van de Rijselstraat naar de Torhoutse Steenweg. De straatnaam, die dateert van 1970, was oorspronkelijk "Molenstraat" en is gebaseerd op de vroegere aanwezigheid van een witbepleisterde molen. De aanleg van de straat dateert van circa 1850: een deel van het tracé staat reeds aangeduid op de kaart van Vander Maelen (circa 1850), maar nog niet op die van Popp (1842). De straat was van bij de aanleg dus onderbroken door de spoorlijn Brugge-Torhout-Kortrijk, later omgevormd tot Koning Albert I-laan. In de loop van de jaren 1970 is de straat onderbroken door de Expresweg. Ongeveer ter hoogte van de huidige kruising met de Expresweg situeerde zich kasteel "Ter Linde" (eerste vermelding in de 16de eeuw). Laatstgenoemde was in de Tweede Wereldoorlog de basis van de Duitse Kriegsmarine die er een radiopeilings- en decoderingscentrum ingericht had. Deze basis vormde een ernstige bedreiging voor het slagen van de geallieerde ontscheping in Normandië in 1944 en werd aldus preventief gebombardeerd. Bij deze (dodelijke !) aanslag werd het kasteel volledig verwoest en later afgebroken; de gronden van het kasteel en bijhorende park werd in de jaren 1960 verkaveld zie verkaveling "Ter Linde" (BPA van 1963). Op het deel tussen de Domeindreef en de Torhoutse Steenweg was tot circa 1950 het 19de-eeuwse kasteel "Vogelzang" (zie Torhoutse Steenweg) gelegen. In het deels verkavelde kasteeldomein (zie verkaveling "Vogelzang") is het klooster van de zusters van de heilige-Jozef (nummer 85) opgetrokken.

Ter hoogte van de Rijselstraat is een klein rondpuntje aangelegd met een imposante wilg. De huidige bebouwing bestaat uit grotendeels aaneengesloten bebouwing van kleine woningen veelal met voortuintje, sommigen opgevat als koppelwoningen; ze dateren voornamelijk uit de jaren 1930-1970. Nummer 30, diep rijhuis uit de jaren 1930 met gecementeerde tuitgevel met openingen in geriemde omlijstingen. Bewaard art decogetint houtwerk. Ook hedendaagse architectuur met name nummer 54 van architect Gino Debruyne (1997). Nummer 25, op de hoek met de Koning Albert I-laan, de industriële bakkerij Paverko, opgericht in 1954 door burgemeester M. Van Maele.

• BONDUEL P., Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, 1992, pagina's 101-102.
  • GEVAERT H., Sint-Michiels: een educatieve wandeling, 1982, pagina's 47-49.