Geografisch thema

Beerstblotestraat (Diksmuide)

ID
9003
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9003

Beschrijving

Landelijke kronkelende weg vanaf de Kleine Dijk langs de rechter oever van de Handzamevaart en verder lopend in de Beerstblotestraat (Beerst) langs de rechteroever van de IJzer. De naam refereert naar het "Beerstblote", laag gelegen weiden te Beerst waarnaar deze weg leidt. Als trekweg zonder veel bijzonderheden voor het eerst aangeduid op het figuratieve stadsplan van Martinus Haecke (1716). Tot voor kort landelijke weg zonder enige bebouwing, met uitzondering van de site van de zogenaamde "Bloemmolens" die via een nieuwe brug over de Handzamevaart bereikbaar is vanuit de Beerstblotestraat maar in feite op de linker oever van deze straat is ingeplant. In samenhang met de restauratie van de "Bloemmolens" (1998-2000) werd in de onmiddellijke omgeving een inbreidingsproject met een aaneengesloten bebouwing gerealiseerd, zogenaamd "Hof ter Bloemmolens".


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beerstblotestraat (Diksmuide) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9003 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.