Geografisch thema

Beerstblotestraat (Diksmuide)

ID: 9003   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9003

Beschrijving

Landelijke kronkelende weg vanaf de Kleine Dijk langs de rechter oever van de Handzamevaart en verder lopend in de Beerstblotestraat (Beerst) langs de rechteroever van de IJzer. De naam refereert naar het zogenaamde "Beerstblote", laag gelegen weiden te Beerst waarnaar deze weg leidt. Als trekweg zonder veel bijzonderheden voor het eerst aangeduid op het figuratieve stadsplan van Martinus Haecke (1716). Tot voor kort landelijke weg zonder enige bebouwing, met uitzondering van de site van de zogenaamde "Bloemmolens" (* Beerstblotestraat nr. 1, cf. infra) die via een nieuwe brug over de Handzamevaart bereikbaar is vanuit de Beerstblotestraat maar in feite op de linker oever van deze straat is ingeplant. In samenhang met de restauratie van de "Bloemmolens" (1998-2000) werd in de onmiddellijke omgeving een inbreidingsproject met een aaneengesloten bebouwing gerealiseerd, zogenaamd "Hof ter Bloemmolens".


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Beerstblotestraat (Diksmuide) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9003 (Geraadpleegd op 01-12-2020)