Geografisch thema

Begijnhofstraat

ID: 9004   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9004

Beschrijving

Thans kleine doodlopende weg van de Kleine Dijk naar de toegangspoort van het heropgebouwde begijnhof. Aan de poort draait de Begijnhofstraat verder naar rechts langs het begijnhof af tot op de waterzieke broeken zogenaamd "Beerstblote". Op de stadsplattegrond van Diksmuide in het 'Stedeboeck' van J. Blaeu opgemaakt door de landmeter Vedastus du Plovich (1649) loopt de Begijnhofstraat nog verder in oostelijke richting tot aan het plein voor de "Noortpoorte" (huidige De Breyne Peellaertstraat). Volgens het figuratieve stadsplan van Martinus Haecke (Ieper) is deze verbinding tegen 1716 reeds opgeheven. Het huidige straatbeeld wordt volledig bepaald door de gesloten achtergevels van de zuidelijke huizenrij van het begijnhof en de achtererven van de huizen aan de Grote Dijk.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

 • Is deel van
  Diksmuide

 • Is deel van
  Handzamevaart met omgeving

 • Omvat
  Begijnhof

 • Omvat
  Heropgebouwde hoekhuizen Steun aan Belgiƫ

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnhofstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9004 (Geraadpleegd op 20-01-2021)