Geografisch thema

Gasthuisstraat

ID
9009
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9009

Beschrijving

Korte rechte straat in het verlengde van de de Maria Doolaeghestraat en met een knik aansluitend op het Heilig Hartplein en de IJzerlaan. Genaamd naar het voormalige Sint-Jansgasthuis dat sedert de 1ste helft van de 16de eeuw het bouwblok ten zuidwesten van de Gasthuisstraat en de Koning Albertstraat inpalmde. Het gasthuis wordt voor de eerste maal in 1538 vermeld in de handvesten van de Sint-Sebastiaansgilde en is dan ook heel duidelijk waar te nemen onder " 't Gasthuys" op de stadsplattegrond van 1649 (Vedastus du Plovich) en latere kaarten. Circa 1870 wordt het oude complex vervangen door een nieuw "Hôpital St. Jean", een complex in neoclassicistische stijl. Na de Eerste Wereldoorlog wordt het Sint-Janshospitaal heropgebouwd in een historiserende neo-Brugse stijl. In de jaren 1970 werd dit complex echter afgebroken om plaats te maken voor de serviceflats van het rusthuis "IJzerheem" (IJzerheemlaan).

Het rechte tracé is reeds aangeduid op de kaart van Jacob van Deventer (circa 1550) en liep oorspronkelijk dood op de vesten. Vermoedelijk met het slechten van de vesten (mogelijk reeds aan het einde van de 18de eeuw) werd de Gasthuisstraat verlengd tot aan het huidige Heilig Hartplein. Ten zuiden van deze verlenging stond het zogenaamde "Reuzen-" of "Koffiepotmeulentje" dat voor het eerst op de Ferrariskaart (1770-1778) is aangeduid. Deze houten achtkanter op stenen onderbouw werd echter tijdens de gevechten rond Diksmuide in 1914 tot puin herleid.
Aaneengesloten bebouwing van kleine burgerhuizen met vnl. eenvoudige lijstgevels in traditionele baksteenarchitectuur.

  • DALLE G., Gids voor Veurne-Ambacht, Antwerpen, 1981, p. 240.
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 71 en 81.
  • PIETERS R., Geschiedenis van Dixmude naar de beste oorkonden, Dixmude, 1885, p. 234.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog

  • Omvat
    Samenstel van stadswoningen

  • Omvat
    Stadswoning

  • Is deel van
    Diksmuide

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gasthuisstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9009 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.