Invaliedenplein

Beschrijving

Korte rechte straat vanaf de De Breyne Peelaertstraat tot aan de Oostvesten met het aangrenzende stadspark. Voor de Eerste Wereldoorlog straat zogenaamd "Zwijnemarkt". Huidige naamgeving in 1924 (cf. gemeenteraadsbeslissing), vermoedelijk als eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers. Aaneengesloten bebouwing van de jaren 1920: arbeidershuizen (o.m. nr. 1 met bewaarde rolluikkasten) en kleine burgerhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, o.m. samenstellen. Erg eenvoudige architectuur met referenties aan de historiserende wederopbouw in de dakvensters met tuit- (o.m. bij nr. 1) en trapgevels. Eerder uitzonderlijk zijn enkele arbeidershuizen van anderhalve bouwlaag, waarbij het raam van het dakvenster oploopt vanaf de halve verdieping, o.m. nrs. 7 (cf. infra), 9, 11.