Teksten van Italiëplein

https://id.erfgoed.net/themas/9020

Italiëplein ()

Klein driehoekig plein gevormd door de Vaartstraat, de Generaal Baron Jacquesstraat en de Halve Maanstraat. De naamgeving houdt verband met de waardering van Benito Mussolini voor de verbeten verdediging van de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog: in 1922 schonk hij het Italiaans oorlogskruis en de titel "Citta Heroica" aan de stad Diksmuide. Vandaar ook verscheidene oorlogsmonumenten. Pleintje omzoomd door lindebomen, gekenmerkt door meerdere oorlogsgedenktekens.

1) Het gedenkteken voor de "XII Manitoba Dragoons Canada" met inscriptie: "XII MANITOBA DRAGOONS CANADA BEVRIJDE DIKSMUIDE DEN 7 SEPT. 1944".

2) Het gedenkteken ter nagedachtenis van de Bretoense gesneuvelden. Arduinen kruisvormig gedenkteken op natuurstenen sokkel. Bronzen plaat met tekst: "LA BRETAGNE AUX GLORIEUX MORTS DU 241e R.I. TOMBES SUR LE SOL DE LA VAILLANT BELGIQUE EN 1940".

3) Een gedenkteken van 1997 voor de politieke gevangenen van groot Diksmuide overleden in Nazi-concentratiekampen (1940-1945).

4) Een gedenkteken van 1984 voor Maurice Cornet die in 1945 als politieke gevangene stierf te Recklinghausen (Duitsland). Inscriptie: "MOGE MIJN LEVENSOFFER VRIJHEID VREDE EN RECHT SCHENKEN VOOR ALLEN VOOR ALTIJD".

  • Inventarisatie van relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 88-89.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Italiëplein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/110698 (geraadpleegd op ).


Italiëplein (Diksmuide - WOI) ()

Locatie

Het Italiëplein is omgeven door de Ijzerlaan, de Vaartstraat, de Halve Maanstraat en de Generaal Baron Jacquesstraat.

Historische achtergrond

In Diksmuide herinneren verschillende straatnamen aan de Eerste Wereldoorlog. De naam "Italiëplein" heeft Diksmuide te danken aan Mussolini. In 1922 kende Mussolini het Groot Oorlogskruis van Italië toe aan de stad, evenals de titel "Citta heroica". Diksmuide is de enige Belgische stad die deze hoge Italiaanse onderscheiding te beurt viel.

Generaal Baron Jacquesstraat, Admiraal Ronarchstraat en Fuseliersstraat herinneren aan de verdediging van Diksmuide in oktober - november 1914.

Beschrijving

In Diksmuide houden diverse straatnamen verband met de Eerste Wereldoorlog. Voorbeelden zijn: Italiëplein, Admiraal Ronarchstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Fuselierstraat...

  • BAUWENS J. 2001: Diksmuide, Gidsenkring Westhoek Infoblad XXXVII.2, 11-21.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Italiëplein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196232 (geraadpleegd op ).