Konijnenstraat

Beschrijving

Korte steeg die de zuidzijde van de Grote Markt verbindt met de Maria Doolaeghestraat. De straatnaam werd reeds in 1381 vermeld in kronieken. Deze benaming zou afgeleid zijn van "Koningsstraat" en zo vervormd tot "Keunestraatje".

Voor de Eerste Wereldoorlog werd de gekasseide steeg gekenmerkt door voornamelijk lage witgeschilderde arbeidershuizen, en een poortdoorgang met Heiligennis naar de Grote Markt. Tijdens de wederopbouwperiode werd het Konijnenstraatje behouden, maar de bewoning werd er weg gesaneerd en vervangen door de achterbouw van panden aan de Grote Markt.

De poortdoorgang naar de Grote Markt werd wel heropgebouwd. Vanuit het Konijnenstraatje heeft men een wisselend zicht op het stadhuis  en de toren van de Sint-Niklaaskerk.

• DEMOEN W., Diksmuide, een stad in beweging. Wederopbouw 1915-1935, 1993, onuitgegeven licentiaatsverhandeling St.-Lucas Gent, p. 45.
  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 7.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn