Geografisch thema

Konijnenstraat

ID
9024
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9024

Beschrijving

Korte steeg die de zuidzijde van de Grote Markt verbindt met de Maria Doolaeghestraat. De straatnaam werd reeds in 1381 vermeld in kronieken. Deze benaming zou afgeleid zijn van "Koningsstraat" en zo vervormd tot "Keunestraatje".

Voor de Eerste Wereldoorlog werd de gekasseide steeg gekenmerkt door voornamelijk lage witgeschilderde arbeidershuizen, en een poortdoorgang met Heiligennis naar de Grote Markt. Tijdens de wederopbouwperiode werd het Konijnenstraatje behouden, maar de bewoning werd er weg gesaneerd en vervangen door de achterbouw van panden aan de Grote Markt.

De poortdoorgang naar de Grote Markt werd wel heropgebouwd. Vanuit het Konijnenstraatje heeft men een wisselend zicht op het stadhuis en de toren van de Sint-Niklaaskerk.

  • DEMOEN W., Diksmuide, een stad in beweging. Wederopbouw 1915-1935, 1993, onuitgegeven licentiaatsverhandeling St.-Lucas Gent, p. 45.
  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 7.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bank van Kortrijk

  • Is deel van
    Diksmuide


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Konijnenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9024 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.