Geografisch thema

Oostendestraat (Diksmuide)

ID
9030
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9030

Beschrijving

Uitvalsweg in het verlengde van de Admiraal Ronarchstraat en de De Breyne Peellaertstraat, in de richting van Beerst en Oostende (loopt onder dezelfde benaming verder op grondgebied Beerst). De "Noordpoorte" (benaming 15de eeuw) was gesitueerd op de overgang met de De Breyne Peellaertstraat, alwaar de Handzamevaart noordelijk afbuigt. In 1270-1299 werd de stad versterkt met aarden wallen en een verdedigingsgracht met vier klassieke middeleeuwse poorten, in de veertiende eeuw werden deze poorten versteend. Vermoedelijk werden de poorten geslecht in de 19de eeuw.
Het straatbeeld wordt aan de linker zijde getypeerd door huizen heropgebouwd in de jaren 1920 en aan de rechter zijde door de Handzamevaart die afgeboord is door paardekastanjes. Het burgerhuis (nummer 1) op de hoek met de Grote Dijk is uitgewerkt met een aediculavenster en vormt alsdusdanig een pendant van de architectuur van het heropgebouwde postgebouw aan de Grauwe Broederstraat nummer 1.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Duitse mitrailleurspost uit de Eerste Wereldoorlog

 • Omvat
  Klokhofstede

 • Omvat
  Samenstel van burgerhuizen

 • Omvat
  Sint-Ignatiusinstituut

 • Is deel van
  Diksmuide

 • Is gerelateerd aan
  Oostendestraat (Beerst)

 • Is gerelateerd aan
  Oostendestraat (Keiem)

 • Is gerelateerd aan
  Oostendestraat (Leke)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oostendestraat (Diksmuide) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9030 (Geraadpleegd op 18-06-2021)