Geografisch thema

Sint-Niklaasstraat

ID: 9035   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9035

Beschrijving

Straat tussen de Kiekenstraat en het Vrijheidsplein, met een U-vormig tracé rondom de Sint-Niklaaskerk lopend. Ten noorden sluit hieraan een kort stuk straat aan als verbinding met de Kwadestraat. Het straatbeeld wordt gedomineerd door de monumentale * Sint-Niklaaskerk (cf. Sint-Niklaaskerk z.nr.) en de dekenij uit de jaren 1920 (Sint-Niklaasstraat nr. 9).
Een deel van de straat ligt op de plaats waar zich tot 1784 het kerkhof van de Sint-Niklaaskerk bevond (vnl. ten noorden van de kerk), vandaar dat het deel tussen de Kwadestraat en de kerk in 1924 de naam "Oud Kerkhofstraat" kreeg. In de loop van de 19de eeuw werd dan de dekenij in een sobere classicistische stijl opgetrokken op een deel van dit kerkhof (cf. Sint-Niklaasstraat nr. 9). Voorts aanééngesloten bebouwing van kleine burgerhuizen uit de wederopbouwperiode (jaren 1920), o.m. uitgewerkt met trapgevels. Nr. 13: apothekerswoning (cf. apothekersembleem in de beglaasde deur) van 1933 n.o.v. architect Vangheluwe (Eernegem) (trapgevel niet weergegeveen op het bouwplan). Rechthoekige muuropeningen verdiept in boogvelden met uitgewerkte metselverbanden.

Op 27 mei 1940, één dag voor de capitulatie, bombardeerden de Duitsers Diksmuide met brandbommen. De * Sint-Niklaaskerk brandde praktisch volledig uit en werd tot begin van de jaren 1950 gerestaureerd. Ook heel wat panden in de nabijgelegen straten (De Breyne Peellaertstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Kiekenstraat) werden vernietigd bij het bombardement en in de tweede helft van de jaren 1940 heropgebouwd. Voorbeelden hiervan in de Sint-Niklaasstraat zijn o.m. nrs. 3-4 met parement van gele baksteen, onder pannen mansardedak.

STADSARCHIEF DIKSMUIDE, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918 (niet genummerd).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Dagschool van de Zusters van Sint-Niklaas

 • Omvat
  Decanale kerk Sint-Niklaas

 • Omvat
  Heropgebouwde dekenij van Diksmuide

 • Is deel van
  Diksmuide

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Niklaasstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9035 (Geraadpleegd op 16-01-2021)