Geografisch thema

Stationsstraat

ID: 9036   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9036

Beschrijving

Straat met gebogen tracé vanaf de Grote Markt, naar het station in de Bortierlaan, kruist de Oostvesten. Het deel van de straat tussen de Grote Markt en de Oostvesten deed voorheen (mogelijk sedert 1564) dienst als koeienmarkt. Ca. midden 19de eeuw (1858) werd de weg naar het nieuw gebouwde station (cf. Bortierlaan z.nr.) doorgetrokken, waarbij wellicht de functie van veemarkt verloren ging. Na de inhuldiging van het station in mei 1858 en de opening van de lijn nr. 73 (Lichtervelde-Kortemark-)Diksmuide-Veurne, ontwikkelde zich een nieuwe woonkern voor de gegoede burgerij in de Stationsstraat.

Het straatbeeld wordt gemarkeerd door vrij grote en verzorgde burgerhuizen, heropgebouwd in de jaren 1920. Tevens een aantal kleinere burgerhuizen gekenmerkt door trapgevels en boogvelden met uitgewerkt metselwerk, cf. nrs. 12-14 van 1921 cf. jaarsteen, met geometrische ankers en arduinen sierelementen, nr. 26. Nr. 30: breed pand met poorttravee en risaliet met winkelpui en trapgevel. Nr. 13 is een hoger opgetrokken eclectische lijstgevel met horizontale ritmering door sierelementen en kroonlijst.

Het begin van de straat/ Bortierlaan wordt getypeerd door het voormalig "station van de Buurtspoorwegen" (beschermd als monument bij M.B van 24.10.1995), in 1923 heropgebouwd in een eclectische stijl met inslag van de regionale baksteenarchitectuur.

DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 31.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Station van de Buurstpoorwegen Diksmuide

 • Is deel van
  Diksmuide

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stationsstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9036 (Geraadpleegd op 17-01-2021)