Straat met gebogen tracé vanaf de Grote Markt, naar het station in de Bortierlaan, kruist de Oostvesten. Het deel van de straat tussen de Grote Markt en de Oostvesten deed voorheen (mogelijk sedert 1564) dienst als koeienmarkt. Circa midden 19de eeuw (1858) werd de weg naar het nieuw gebouwde station doorgetrokken, waarbij wellicht de functie van veemarkt verloren ging. Na de inhuldiging van het station in mei 1858 en de opening van de lijn nummer 73 (Lichtervelde-Kortemark-)Diksmuide-Veurne, ontwikkelde zich een nieuwe woonkern voor de gegoede burgerij in de Stationsstraat.
Het straatbeeld wordt gemarkeerd door vrij grote en verzorgde burgerhuizen, heropgebouwd in de jaren 1920. Tevens een aantal kleinere burgerhuizen gekenmerkt door trapgevels en boogvelden met uitgewerkt metselwerk, zie nummers 12-14 van 1921 zie jaarsteen, met geometrische ankers en arduinen sierelementen, nummer 26. Nummer 30: breed pand met poorttravee en risaliet met winkelpui en trapgevel. Nummer 13 is een hoger opgetrokken eclectische lijstgevel met horizontale ritmering door sierelementen en kroonlijst.
Het begin van de straat/ Bortierlaan wordt getypeerd door het voormalig "station van de Buurtspoorwegen" (beschermd als monument bij M.B van 24.10.1995), in 1923 heropgebouwd in een eclectische stijl met inslag van de regionale baksteenarchitectuur.
DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 31.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)