Vismarkt

Beschrijving

Rechthoekig plein tussen de Kwadestraat en de Handzamevaart alwaar de "Appelmarktbrug" met beeldbepalende trappen naar het water naar de Kleine Dijk en de Grote Dijk. Voor de Eerste Wereldoorlog bekend als "De Breyne Peellaertplaats", en daarvoor ook als "Appelmarkt" en "Pottemarkt". Op dit plein werd in 1924-1925 de vishal opgetrokken naar ontwerp van architect Lucien Coppé (Brugge), vandaar de naamgeving "Vischmarkt" in 1924 (zie verslag gemeenteraadszitting 11.04.1924). Tot 1780 vond de Vismarkt plaats aan de huidige Van Pouckestraat. Voor de Eerste Wereldoorlog vormde het huidige Vrijheidsplein de "Vischmarkt" (zie verslag gemeenteraadszitting 1924). De huidige Vismarkt, de Grote Dijk en de Kleine Dijk vormden in de middeleeuwen het havenkwartier van Diksmuide.

Het straatbeeld van de vismarkt wordt getypeerd door wederopbouwarchitectuur van de jaren 1920, meer bepaald door de Vishal, het klooster en de kapel van de Grauwe Zusters, en een aantal burgerhuizen met inslag van de traditionele baksteenarchitectuur. Lijstgevels, meestal uitgewerkt met een getrapte dakkapel of een risaliet oplopend in een trapgevel, bijvoorbeeld nummer 7/ Sint-Niklaasstraat van 1922 volgens jaarsteen. Nummer 4: sterk verbouwd wederopbouwpand met aan de Handzamevaart bewaarde 19de-eeuwse muurresten met natuursteen (?) en halfcirkelvormige raampjes.

• DALLE G., Gids voor Veurne-Ambacht, Antwerpen, 1981, p. 237.
  • DEVREKER R., Diksmuide in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart 13.