Wilgendijk

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé vanaf de Generaal Baron Jacquesstraat tot de Kiekenstraat. Het straatbeeld wordt getypeerd door wederopbouwarchitectuur van de jaren 1920, met een prominente aanwezigheid van de klassengebouwen van het Sint-Aloysiuscollege (tevens recente uitbreidingen en van kort na de Tweede Wereldoorlog) (zie Wilgendijk nummer 30) en ertegenover de feestzaal zogenaamd "Onze kring" (zie Wilgendijk nummer 31). Tevens een aantal burgerhuizen in een verzorgde baksteenarchitectuur, meestal met trapgevels of getrapte dakvensters. Het herenhuis " 'T OUD DUINKERKE" aan de Wilgendijk nummer 55/ Generaal Baron Jacquesstraat is heel beeldbepalend voor de Wilgendijk èn de Generaal Baron Jacquesstraat, onder meer door de uitkragende erker met torenbekroning. Tevens een aantal eenvoudiger kleine burgerhuizen meestal als lijstgevels, soms met dakvenster of risaliet als tuit-, trap- of puntgevel: nummers 2-8, nummer 12, nummers 16-18, nummer 20, nummer 25, nummer 39. Nummers 17-19: samenstel in spiegelbeeldschema van de jaren 1930, markerende driezijdige erkers geaccentueerd door gootlijst. Nummers 38-42: samenstel van panden heropgebouwd na het bombardement van 1940.

• DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 61.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn