Geografisch thema

Galileistraat

ID
9046
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9046

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg die vanaf de Oostendestraat doodloopt op de laaggelegen weidegronden van het "Beerstblote". Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De naam is afgeleid van het klooster van Galilea uit Gent, een klooster van reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus die onder meer te Beerst belangrijke eigendommen bezat waaronder een hoeve die hier in de buurt was gesitueerd.
Grotendeels verbouwde wederopbouwhoeves. Nummer 10: klein wederopbouwhoevetje van de jaren 1920 met boerenhuis als dubbelhuis van drie traveeën met verzorgde bakstenen deuromlijsting.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Duitse bunker

 • Omvat
  Duitse militaire post

 • Omvat
  Duitse militaire post

 • Is deel van
  Beerst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Galileistraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9046 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.