Warmoesstraat

Beschrijving

Landelijke kronkelende weg van de Oostendestraat tot de Beerstblotestraat. De Warmoesstraat wordt voor het eerst vermeld in de ommeloper van 1641. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ter hoogte van de Vladslovaart loopt de weg over een bakstenen boogbrug van de jaren 1920 met bewaarde ijzeren leuning. Verspreide hoevebouw van de jaren 1920. Nummer 9: achterin gelegen wederopbouwhoeve met vermoedelijk 19de-eeuwse kern onder meer boerenhuis van anderhalve bouwlaag. Nummer 12: aan de straat gelegen verbouwde wederopbouwhoeve met losse bestanddelen in vierkante opstelling rondom verhard erf. Naar de straat georiënteerd boerenhuis met verzorgde deurtravee en nis met Heilig Hartbeeld. Vernieuwd houtwerk.

• DE MEYER E., Beerst vroeger, Brugge, 1984, p. 287.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn