Esenplein

Beschrijving

Rechthoekig gekasseid plein ten zuiden van de heropgebouwde * Sint-Pieterskerk. Het plein met slechts één gevelwand wordt volledig gedomineerd door de hallenkerk met monumentale westtoren. Op het plein, oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld (cf. Esenplein z.nr.). Dit plein ontstond slechts in de wederopbouwperiode: het vernietigde gemeentehuis/ herberg dat de Roeselarestraat afsloot (cf. Atlas der Buurtwegen ca. 1843), wordt onteigend voor de bouw van een noodkerk. Nadien wordt het perceel niet bebouwd waardoor het Esenplein - met zicht op de kerk - nu de Roeselarestraat afsluit.
De gevelwand met burgerhuizen van twee bouwlagen uit de wederopbouwperiode wordt gekenmerkt door vernieuwde parementen. Tevens lager, witgeschilderd nutsgebouw met laadvenster als tuitgevel.