Esenweg (Esen)

Beschrijving

Lange doorgangsweg met een kronkelend tracé vanaf Diksmuide tot in het centrum van Esen (Esenplein). In het dorp: aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen van twee bouwlagen, uit de wederopbouwperiode, nr. 212 voormalig handelspand " 'T HOF VAN COMERCE" cf. puilijst. Nr. 113: burgerhuis gemarkeerd door de strekken in gele sierbaksteen van de rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken. Buiten het dorp, naar Diksmuide op: verspreide bebouwing met voornamelijk recente villabouw. Ter hoogte van de Kapelhoekstraat, gehucht zogenaamd "Kapelhoek" met markerende heropgebouwde kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-hulpe (cf. Esenweg z.nr.) en herberg zogenaamd " 'T KAPELHUIS" cf. inscriptie en muurankers "1922" (nr. 107). Links van de kapel, kleine wederopbouwhoeve met huis aan de straat en vrijstaande lage stalling (nr. 104).

ERVINCK L., DEBAEKE S., Het drama van Esen, Koksijde, 1996, p. 164.