Esenweg (Esen)

Beschrijving

Lange doorgangsweg met een kronkelend tracé vanaf Diksmuide tot in het centrum van Esen (Esenplein). In het dorp: aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen van twee bouwlagen, uit de wederopbouwperiode, nummer 212 voormalig handelspand " 'T HOF VAN COMERCE" zie puilijst. Nummer 113: burgerhuis gemarkeerd door de strekken in gele sierbaksteen van de rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken. Buiten het dorp, naar Diksmuide op: verspreide bebouwing met voornamelijk recente villabouw. Ter hoogte van de Kapelhoekstraat, gehucht zogenaamd "Kapelhoek" met markerende heropgebouwde kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-hulpe (zie Esenweg zonder nummer) en herberg zogenaamd " 'T KAPELHUIS" zie inscriptie en muurankers "1922" (nummer 107). Links van de kapel, kleine wederopbouwhoeve met huis aan de straat en vrijstaande lage stalling (nummer 104).

• ERVINCK L., DEBAEKE S., Het drama van Esen, Koksijde, 1996, p. 164.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn