Geografisch thema

Kattestraat

ID: 9060   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9060

Beschrijving

Verbindingsweg met een L-vormig tracé tussen de Klerkenstraat en de Steenstraat. Het tracé is alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De weg werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt om troepen naar het front te brengen (cf. "Eessener-Stellung" ter hoogte van de Klerkenstraat en de Esenweg).
Verspreide hoevebouw, grotendeels uit de wederopbouwperiode, o.m. nr. 9 met erg verbouwd karakter met aan de straat herbouwde wegkapel. De hoeve aan nr. 5 bewaart nog het boerenhuis en de aansluitende stalling van 1908 (cf. infra).

Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Hoeve De Lange Dreve

  • Is deel van
    Esen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kattestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9060 (Geraadpleegd op 16-01-2021)