Geografisch thema

Klerkenstraat

ID: 9061   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9061

Beschrijving

Landelijke straat met een min of meer recht tracé vanaf het kruispunt Esenweg/ Eikhofstraat tot het dorpscentrum van Klerken (Houthulst), over de 'rug van Westrozebeke'. Het tracé van de weg en de kruising ongeveer in een rechte hoek met de Kruisstraat is alsdusdanig reeds aangegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) en de Ferrariskaart (1770-1778). Verspreide hoevebouw, o.m. nr. 2, een wederopbouwhoeve met witgeschilderd boerenhuis (vernieuwd houtwerk) met aansluitende stalling en vrijstaande roodbakstenen schuur. Achter deze hoeve is een Duitse bunker bewaard die deel uitmaakte van de zogenaamde "Eessener-Stellung" die verder liep op grondgebied Klerken (Houthulst) (cf. Klerkenstraat nr. 2).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog

  • Omvat
    Hoeve uit de wederopbouwperiode

  • Is deel van
    Esen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klerkenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9061 (Geraadpleegd op 16-01-2021)