Geografisch thema

Kruisstraat

ID
9062
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9062

Beschrijving

Landelijke weg vanaf de grens met Woumen tot aan de Roeselarestraat. Het tracé van de weg is evenals de kruising in een bijna rechte hoek met de Klerkenstraat alsdusdanig reeds aangegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) en de Ferrariskaart (1770-1778). De benaming Kruisstraat is mogelijk ook te verklaren vanuit het gegeven van de kruising met de Klerkenstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aanduiding van "In de Eessen Kruisstraat Cabaret" op de hoek van de Kruis- en de Klerkenstraat (zie Kruisstraat nr. 29/ Klerkenstraat). Verspreide hoevebouw uit de wederopbouwperiode, onder meer nummer 41 hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, onder meer schuur met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herberg de Kruishoeve

  • Is deel van
    Esen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kruisstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9062 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.