Geografisch thema

Vladslostraat (Esen)

ID
9072
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9072

Beschrijving

Straat met een recht tracé die de dorpskom van Esen (met de Sint-Pieterskerk op het Esenplein) verbindt met die van Vladslo. Vroeger ook wel "Statiestraat" genoemd naar het afgebroken station op de in 1858 aangelegde spoorlijn nummer 73 Lichtervelde-Kortemark-Diksmuide-Veurne. Voor de Eerste Wereldoorlog was het station opgetrokken in een neoclassicistische, sobere baksteenarchitectuur, typisch voor genoemde spoorlijn. Het is niet duidelijk of het station na de oorlog nog heropgebouwd werd (het is alleszins niet bewaard). De tot garage verbouwde "Gildezaal-Concordia" uit de wederopbouwperiode (Vladslostraat nummer 6) markeert het straatbeeld. Voorts enkele doorsnee-burgerhuizen uit de wederopbouwperiode, onder meer nummer 7: diephuis met verhoogde tuitgevel en links aansluitende muur met korfboognissen. Bij de spooroverweg, herberg "HET ESENHOF" zie infra nummer 8.

Langs de Vladslostraat loopt het zogenaamde "Kanaal van Esen", een smal kanaal, voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883. Aan het einde van de dorpskom, recent monumentje met anker, vermoedelijk verwijzend naar transport via het water.

 • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, Deel I, 1835-1914, Turnhout, 2002, p. 124-125.
 • ERVINCK L., DEBAEKE S., Het drama van Esen, Koksijde, 1996, p. 72, 122, 169.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Herberg Het Esenhof

 • Is deel van
  Esen

 • Is gerelateerd aan
  Vladslostraat (Vladslo)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vladslostraat (Esen) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.