Kaaskerkestraat

Beschrijving

Belangrijke rechte verbindingsweg tussen Diksmuide en Pervijze. In oorsprong kronkelende weg met een meer zuidwaarts gesitueerd tracé ter hoogte van de aansluiting met de stad Diksmuide, zie Ferrariskaart (1770-1778). Omstreeks midden de 19de eeuw krijgt de weg zijn huidig, rechtgetrokken tracé, zie Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Na de Eerste Wereldoorlog werd beslist om de dorpskern langs de Kaaskerkestraat herop te bouwen, waardoor de straat tot op vandaag gekenmerkt wordt door een typerende dorpsarchitectuur (kerk met pastorie, klooster met gemeenteschool, ... ). Ten oosten van de kerk aaneengesloten lintbebouwing van kleine burgerhuizen en eenvoudige arbeiders-woningen van één à twee bouwlagen. Nummers 96 en 98: samenstel van twee burgerhuizen met voorlanden uit de jaren 1920. Nummer 87: in oorsprong éénlaags arbeidershuis uit de jaren 1920 met typerende bakstenen deuromlijsting. Ten westen van de kerk, voornamelijk verspreide bewoning van villa's en achteringelegen hoeves. Nummer 107: villa onder wolfsdak uit de jaren 1920 met inslag van het tuinwijkidioom. Nummer 109: vrijstaande villa uit de jaren 1920 met overkragende daklijst, overdekt inkomportaal, driezijdige erker en rondboogpoort. Nummer 123: achteringelegen vervallen wederopbouwhoeve met aaneengesloten lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom begraasd erf. Boerenhuis met rechts opkamergedeelte onder verhoogde nok.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn