Dodepaardenstraat

Beschrijving

Licht kronkelende straat ten oosten van de dorpskern van de Keiemdorpstraat tot de Dodepaardenstraat (Beerst). Als straattracé min of meer reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gedeelte tot aan de Wittepoortstraat aan de linkerkant gekenmerkt door deels verbouwde lage arbeidershuizen uit de jaren 1920, onder meer nummers 14 en 16 (met staltravee) en nummer 22 met bewaard houtwerk (rolluikkasten). Verderop verspreide bewoning met klein gehucht ter hoogte van de Steenmolenstraat met onder meer twee herbergen uit de jaren 1920, zie puilijsten (nummers 49 en 63) en nummer 40: het zogenaamde "'T MOLENHOF", cf. houten naambord, met bewaard volume uit de jaren 1920 onder zadeldak, teruggaand op een molensite die voor het eerst is aangeduid op de Ferrariskaart. De houten staakmolen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Belgische genietroepen neergehaald, doch in 1921-1922 werd hier een molen uit Leffinge (Middelkerke) heropgebouwd. In 1940 vernietigt een storm deze molen, waarna men afziet van de heropbouw. Naar verluidt werd in het bewaarde volume toen een mechanische maalderij ondergebracht.

• De houten molen Avereyn te Keiem, in Curiosa, jg. 35, nr. 344, 1997, p. 29-30.
  • SYMOEN R., Keiem door de eeuwen heen, Zingem, 1985, p. 212 en 224.