Weg vanaf de Keiemdorpstraat met min of meer recht tracé in westelijke richting tot aan de IJzer om vervolgens langs de rechteroever van de IJzer als trekweg af te buigen tot aan de voormalige Tervaetebrug over de IJzer naar het gehucht Tervaete (zie IJzerdijk zonder nummer, Stuivekenskerke). Deze brug wordt een eerste maal op 19 oktober 1914 door de Belgische genie en een tweede maal in mei 1940 door de Franse soldaten opgeblazen. In plaats van de ijzeren ophaalbrug uit het interbellum te reconstrueren, wordt na de Tweede Wereldoorlog een houten ophaalbruggetje gebouwd. Met de bouw van een nieuwe Tervaetebrug op zo'n achthonderd meter ten noorden van de oude in de jaren 1970 werd een nieuwe rechte aansluiting met deze betonnen boogbrug gerealiseerd en de oude brug gesloopt. Als tracé slechts voor het eerst aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). In de dorpskern, verspreide bebouwing onder meer verbouwde gekoppelde arbeiderswoningen met tuit- en trapgevels uit de jaren 1920 en op de hoek met de Dishofstraat, het voormalige gemeentehuis uit de jaren 1920, zie opschrift. Lijstgevel met kleine kanteeltjes en schuine hoektravee met dakkapel met trapgeveltje, doch met vernieuwd gevelparament. Buiten de dorpskern, landelijke weg met sterk verspreide hoevebouw. Langs de rechteroever van de IJzer zijn nog tal van betonnen restanten bewaard van tijdelijke bruggen over de IJzer die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werden aangelegd.
Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
SYMOEN R., Keiem door de eeuwen heen, Zingem, 1985, p. 81.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tervaetestraat (Keiem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9091 (geraadpleegd op ).