Pervijzestraat (Lampernisse)

Beschrijving

Gedeelte van de grote weg Diksmuide/ Nieuwpoort vanaf de Kaaskerkestraat tot de grens met Pervijze. Op het kruispunt Pervijzestraat/ Kaaskerkestraat, Rousdammestraat, Oostkerkestraat (Oostkerke en Lampernisse), gehucht zogenaamd "Schewege". Lage hoekpanden o.m. voormalige herbergen uit de jaren 1920, o.m. nr. 67 voorheen "NIEUW SCHEEWEEGE HERBERG EN SMIS" cf. vervaagd opschrift in puilijst (zie ook Lampernisse, Ooskerkstraat nr. 35, zie ook Oostkerke, Ooskerkstraat nrs. 32, 36). Ten oosten van de Pervijzestraat zijn in weidegebied een aantal bunkers van de Eerste Wereldoorlog gelegen (cf. infra, Pervijzestraat z.nr.).

Ten oosten van deze weg, en ten zuiden van de Beverdijkvaart, stond tot 1915 de "Lettenburgmolen".

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).