Geografisch thema

Visserstraat

ID: 9102   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9102

Beschrijving

* Verbindingsstraat tussen de dorpskern van Lampernisse met de Oudekapellestraat (Alveringem, Lo-Reninge en Oudekapelle), dit via de Eendekotstraat (Alveringem). Voorheen zogenaamd "Wisschestraat", reeds in de middeleeuwen verbindingsweg tussen de dorpskom en het "leenhof Ter Wissche", waarop de straat oorspronkelijk doodliep (cf. Vissersstraat z.nr., archeologische site). De oudste bewoning van deze archeologische site gaat terug tot de 9de of 10de eeuw, de bewoning kwam tot stand op de rand van een geul van de duinkerketransgressie van de 3de tot de 8ste eeuw. De oeverwalafzetting van de geul werd gebruikt om de Vissersstraat aan te leggen, die de site met de dorpskern verbond. Gelegen op de kreekrug. Na de opvulling van de kreek werd het tracé gebruikt als verbindingsweg (de huidige Vissersstraat, de vroegere Wisschestraat) met het dorp. De benaming van de straat gaat minimaal terug op de tweede helft van de 19de eeuw: "Visschers Straet" is reeds aangegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1861.

Deze straat is gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne).

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
DEWILDE M., BOSSU P., Het landschappelijk en kultuurhistorisch belang van de weidekomplexen van Lampernisse, in Uit de Hoek, jg. 7, n° 4, 1992, p. 17-19.
VANDENBERGHE G., Herontdekking van een cultuurlandschap. Het Zannekinpad in Lampernisse, in Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel 1328 – 1978, s.l., 1978, p. 77 – 95.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Is deel van
  Lampernisse
  Lampernisse (Diksmuide)

 • Omvat
  Bunker van de Eerste Wereldoorlog
  Visserstraat zonder nummer (Diksmuide)

 • Omvat
  Gemeenteschool
  Visserstraat 2 (Diksmuide)

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwkapel
  Visserstraat zonder nummer (Diksmuide)

 • Omvat
  Site van het Leenhof Ter Wissche
  Visserstraat zonder nummer (Diksmuide)