Geografisch thema

Zadelstraat

ID
9104
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9104

Beschrijving

Het tracé van de huidige Zadelstraat gaat mogelijk terug op een (in)dijk(ing) van de duinkerketransgressie van de 3de tot de 8ste eeuw. De Zadelstraat dankt zijn naam vermoedelijk aan de verbastering van ‘Zavelstraat’ zie landschapsgeschiedenis. De straat is reeds vermeld op de P.C. Poppkaart (circa 1842) als "Zaedelstraet". Op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1861, 1883, 1911) aangeduid als "Renings Heers Dyk Straet". De hoeve achteringelegen ten oosten van de Zadelstraat (nummer 7) - zogenaamd "Hof van Warande" - gaat terug op een leenhof van de burg van Veurne met eerste vermelding in 1365. Het boerenhuis met brede opkamer, werd in de 19de eeuw verhoogd tot twee bouwlagen (anno 2004 onderging dit huis echter een grondige verbouwing). De houten rosmolen van deze hoeve werd in 1969 verplaatst naar het openluchtmuseum van Bokrijk.

Deze straat is gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne).

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
 • VANDENBERGHE G., Herontdekking van een cultuurlandschap. Het Zannekinpad in Lampernisse, in Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel 1328-1978, s.l., 1978, p. 84-86.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Bakstenen boogbrug over de Grote IJzerbeek

 • Omvat
  Bladelinhoeve

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve 't Oud Kasteel

 • Omvat
  Hoeve met Belgische commandopost

 • Is deel van
  Lampernisse


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Zadelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9104 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.