Geografisch thema

Zannekinstraat

ID: 9105   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9105

Beschrijving

* Langgestrekte dorpsstraat vanaf de Lampernissesteenweg ten westen (grens met Alveringem) tot de Oude Zeedijk ten oosten. De dorspkom met voornamelijk lage rijhuizen wordt in het midden van deze straat getypeerd door de parochiekerk toegewijd aan de H. Kruisverheffing, met imposante toren (cf. infra, Zannekinstraat nr. 16) en de kerkhofmuur (cf. infra, Zannekinstraat nr. 16) en de erfmuur van de hogere handelshuizen daartegenover (cf. infra, Zannekinstraat nr. 23, nr. 27 en nr. 29) met ringen en kettingen, verwijzend naar de wekelijkse veemarkt die tot 1971 gehouden werd. Ook de voormalige herberg "IN DEN PAARDENHANDEL" (cf. Zannekinstraat nr. 10) verwijst naar deze verdwenen bedrijvigheid. Nrs. 4-6-8: samenstel van boerenarbeidershuizen van anderhalve bouwlaag, uit de jaren 1920, getoogde muuropeningen en bewaard witgeschilderd houtwerk bij nr. 10. Nrs. 12-14: achteringeleggen huizen waarvan nr. 14 met bewaard oorspronkelijk witgeschilderd parement en opkamer. Nrs. 15, 21: roodbakstenen diephuizen met trapgevel, uit de jaren 1920. Ter hoogte van de Vissersstraat wordt het beeld van de straat afgesloten door de Onze-Lieve-Vrouwkapel (cf. Vissersstraat z.nr.).

Een deel van de huidige dorpsstraat (van herberg "In den paardenhandel" tot aan de toren) bestond niet voor de Eerste Wereldoorlog. Een beek omwalde het kerkhof en de pastorie. Het kerkhof was enkel via een voetgangersbruggetje bereikbaar. Naast de genoemde herberg was een kade waar een trekschuit met koopwaar aanlegde.

Het gedeelte van deze weg ten zuiden van de kerk is een deel van de steenweg naar Alveringem aangelegd omstreeks 1893 (mogelijks deels verharding van bestaande weg) en gebetonneerd in 1960. Loopt verder op grondgebied Alveringem als Lampernissesteenweg.

Deze straat is gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne).

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
VANDENBERGHE G., Herontdekking van een cultuurlandschap. Het Zannekinpad in Lampernisse, in Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel 1328-1978, s.l., 1978, p.84.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Is deel van
  Lampernisse
  Lampernisse (Diksmuide)

 • Omvat
  Boerenburgerhuizen
  Zannekinstraat 23, 27, 29 (Diksmuide)

 • Omvat
  Dorpswoning van 1922
  Zannekinstraat 28 (Diksmuide)

 • Omvat
  Gemeentehuis van Lampernisse
  Zannekinstraat 19 (Diksmuide)

 • Omvat
  Herberg In den Paardenhandel
  Zannekinstraat 10 (Diksmuide)

 • Omvat
  Kerkhofmuur
  Zannekinstraat 16 (Diksmuide)

 • Omvat
  Parochiekerk Heilige Kruisverheffing
  Zannekinstraat 16 (Diksmuide)

 • Omvat
  Pastorie
  Zannekinstraat 18 (Diksmuide)

 • Omvat
  Wegwijzer
  Zannekinstraat zonder nummer (Diksmuide)