Geografisch thema

Zannekinstraat

ID
9105
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9105

Beschrijving

Langgestrekte dorpsstraat vanaf de Lampernissesteenweg ten westen (grens met Alveringem) tot de Oude Zeedijk ten oosten. De dorspkom met voornamelijk lage rijhuizen wordt in het midden van deze straat getypeerd door de parochiekerk toegewijd aan de Heilige Kruisverheffing, met imposante toren (zie infra, Zannekinstraat nummer 16) en de kerkhofmuur (zie infra, Zannekinstraat nummer 16) en de erfmuur van de hogere handelshuizen daartegenover (zie infra, Zannekinstraat nummer 23, nummer 27 en nummer 29) met ringen en kettingen, verwijzend naar de wekelijkse veemarkt die tot 1971 gehouden werd. Ook de voormalige herberg "IN DEN PAARDENHANDEL" (zie Zannekinstraat nummer 10) verwijst naar deze verdwenen bedrijvigheid. Nummers 4-6-8: samenstel van boerenarbeidershuizen van anderhalve bouwlaag, uit de jaren 1920, getoogde muuropeningen en bewaard witgeschilderd houtwerk bij nummer 10. Nummers 12-14: achteringeleggen huizen waarvan nummer 14 met bewaard oorspronkelijk witgeschilderd parement en opkamer. Nummers 15, 21: roodbakstenen diephuizen met trapgevel, uit de jaren 1920. Ter hoogte van de Vissersstraat wordt het beeld van de straat afgesloten door de Onze-Lieve-Vrouwkapel (zie Vissersstraat zonder nummer).

Een deel van de huidige dorpsstraat (van herberg "In den paardenhandel" tot aan de toren) bestond niet voor de Eerste Wereldoorlog. Een beek omwalde het kerkhof en de pastorie. Het kerkhof was enkel via een voetgangersbruggetje bereikbaar. Naast de genoemde herberg was een kade waar een trekschuit met koopwaar aanlegde.

Het gedeelte van deze weg ten zuiden van de kerk is een deel van de steenweg naar Alveringem aangelegd omstreeks 1893 (mogelijks deels verharding van bestaande weg) en gebetonneerd in 1960. Loopt verder op grondgebied Alveringem als Lampernissesteenweg.

Deze straat is gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne).

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • VANDENBERGHE G., Herontdekking van een cultuurlandschap. Het Zannekinpad in Lampernisse, in Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel 1328-1978, s.l., 1978, p.84.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenburgerhuizen of handelshuizen

  • Omvat
    Dorpswoning van 1922

  • Omvat
    Gemeentehuis van Lampernisse

  • Omvat
    Herberg In den Paardenhandel

  • Omvat
    Kerkhofmuur

  • Omvat
    Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

  • Omvat
    Pastorie met versterkte kelder

  • Omvat
    Wegwijzer

  • Is deel van
    Lampernisse


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zannekinstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9105 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.