Geografisch thema

Houtlandstraat (Leke)

ID: 9108   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9108

Beschrijving

Rechte gekasseide weg, als haakse afslag op de Koekelarestraat in de richting van Vladslo, aansluitend op de Houtlandstraat (Vladslo). Als tracé pas voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850). De benaming is wellicht afgeleid van het voortijds bosrijke gebied waardoor de weg naar de dorpskern van Vladslo leidde. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is dit bosrijke gebied nog aangeduid als een min of meer homogeen bos onder de naam "Bs Couckelaere veldt", terwijl het bos in de 19de eeuw versnipperd werd in "Bois de Couckelaere", "Geernaer Vyver Bosch" en "Praet Bosch", cf. kaart Ph. Vandermaelen (ca. 1850). In de 19de en 20ste eeuw, verdere versnippering en kaalslag van dit bosrijke gebied tot het huidige "Praetbos" te Vladslo. Sterk verspreide hoevebouw, o.m. nr. 15: zogenaamd "' 'T IMKERHOF". Aan de straat gelegen hoevetje van de jaren 1920 met roodbakstenen boerenhuis van anderhalve bouwlaag en voorliggend tuintje.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Houtlandstraat (Leke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9108 (Geraadpleegd op 21-01-2021)