Teksten van Moerestraat (Leke)

https://id.erfgoed.net/themas/9117

Moerestraat ()

Rechte landelijke weg in noordzuidelijke richting vanaf de grens van Vladslo tot de grens met Zande (Koekelare). Als tracé met verspreide hoevebouw reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De naam is afgeleid van Moere (Gistel) waarnaar deze weg leidt. Verspreide bebouwing van achteringelegen hoeves, vaak sterk verbouwd: onder meer nummer 62: sterk verbouwd boerenhuis met 18de-eeuwse kern, thans stalling. Rechter zijgevel met aandaken en muurvlechtingen.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moerestraat (Leke) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/110796 (geraadpleegd op ).


Duitse militaire weg 't Reuzenhof Moerestraat (Leke - WOI) ()

Locatie

De boerderij "Reuzenhof" is gelegen langs de Kruiskalsijdestraat, ten zuidoosten van Leke-dorp, in landelijk, vlak gebied. Aan de zuidwestzijde van het woonhuis, bij de oprijlaan, is een betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog aangebouwd. Ten zuidwesten van het woonhuis, in de weide, is er een waterput en een pomp, beiden door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Een militaire weg uit de Eerste Wereldoorlog verbindt de boerderij met de Moerestraat.

Historische achtergrond

De dreef naar de boerderij werd tijdens WOI aangelegd door de Duitsers als militaire weg, om onder meer munitie aan te voeren. De populieren werden aangeplant circa 1946. Op de boerderij nog een Duitse waterpomp uit 1915, een waterput en een bunker.

Beschrijving

Dreef met populieren, van Moerestraat tot boerderij 't Reuzenhof.


Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moerestraat (Leke) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195751 (geraadpleegd op ).