Geografisch thema

Alveringemstraat (Nieuwkapelle)

ID
9123
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9123

Beschrijving

Gedeelte van de weg tussen de dorpskern van Oudekapelle (kruispunt Oudekapellestraat en Nieuwkapellestraat) en Alveringem. Enkel het gedeelte ten zuiden van de weg ligt op grondgebied Nieuwkapelle, ten noorden op grondgebied Lampernisse en Oudekapelle. De weg werd circa 1867 aangelegd, en loopt over Alveringems grondgebied verder tot de steenweg Veurne-Ieper.

Een zuidelijke doodlopende aftakking op de Alveringemstraat stond vroeger bekend als Noordhoek, alwaar historische hoeve zogenaamd "Rood Huis" (zie Alveringemstraat nummer 15). Ze vormt samen met de bewaarde 18de-eeuwse hoeves te Reninge (Lo-Reninge) één van de oudst bewaarde hoeves in de frontstreek. Het boerenhuis, de ingangspoort (jaarsteen "1604") en de schuur zijn beschermd als monument bij M.B. van 23.02.1983, het geheel is opgenomen in een dorpsgezicht.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Belgische commandopost Ferme de la Borne 2600

 • Omvat
  Belgische militaire post met inscripties

 • Omvat
  Geallieerde betonnen militaire post

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve Rood Huis

 • Is deel van
  Nieuwkapelle

 • Is gerelateerd aan
  Alveringemstraat (Lampernisse)

 • Is gerelateerd aan
  Alveringemstraat (Oudekapelle)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Alveringemstraat (Nieuwkapelle) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.