Geografisch thema

Lettenburgstraat

ID: 9138   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9138

Beschrijving

Belangrijke verbindingsweg (Kaaskerke-Lampernisse) over het grondgebied van Oostkerke, ten zuiden van de in de jaren 1920 heropgebouwde dorpskern. Aan de zuidzijde afgelijnd door de Oostkerkevaart. Als tracé reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). De huidige benaming is afgeleid van het zogenaamde "Lettenburg Cabaret" (cf. Ferrariskaart) dat op de splitsing Lettenburgstraat/Pervijzetraat was ingeplant. De vooroorlogse dorpskern die oorspronkelijk ten zuiden van de Lettenburgstraat was gelegen werd na de Eerste Wereldoorlog aan de andere zijde van de weg heropgebouwd (cf. Sint-Veerleplein).
Doorsnee dorpsbebouwing met verder van de dorpskom verspreide hoevebouw, doorgaans verbouwd. Nr. 15: zogenaamd "GASTHOF LETTENBURG" van de jaren 1920. De vooroorlogse herberg werd in het begin van de Eerste Wereldoorlog omgebouwd tot een primitieve verbandpost. Vanaf juli 1917, bij de hervorming van de 'Service de Santé', fungeerde deze medische post 'Lettenburg' als evacuatiepost voor de noordelijke sectie van de Sector Diksmuide.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning van de jaren 1920

 • Omvat
  Belgische mitrailleursbunker uit de Eerste Wereldoorlog

 • Omvat
  Wederopbouwwinkel

 • Is deel van
  Oostkerke

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lettenburgstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9138 (Geraadpleegd op 16-01-2021)