Geografisch thema

Lettenburgstraat

ID
9138
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9138

Beschrijving

Belangrijke verbindingsweg (Kaaskerke-Lampernisse) over het grondgebied van Oostkerke, ten zuiden van de in de jaren 1920 heropgebouwde dorpskern. Aan de zuidzijde afgelijnd door de Oostkerkevaart. Als tracé reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). De huidige benaming is afgeleid van het zogenaamde "Lettenburg Cabaret" (zie Ferrariskaart) dat op de splitsing Lettenburgstraat/Pervijzetraat was ingeplant. De vooroorlogse dorpskern die oorspronkelijk ten zuiden van de Lettenburgstraat was gelegen werd na de Eerste Wereldoorlog aan de andere zijde van de weg heropgebouwd (zie Sint-Veerleplein).

Doorsnee dorpsbebouwing met verder van de dorpskom verspreide hoevebouw, doorgaans verbouwd. Nummer 15: zogenaamd "GASTHOF LETTENBURG" van de jaren 1920. De vooroorlogse herberg werd in het begin van de Eerste Wereldoorlog omgebouwd tot een primitieve verbandpost. Vanaf juli 1917, bij de hervorming van de 'Service de Santé', fungeerde deze medische post 'Lettenburg' als evacuatiepost voor de noordelijke sectie van de Sector Diksmuide.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De herberg op het kruispunt Lettenburg fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische post. In de weide naast de herberg ontstond een begraafplaats.

 • BOGAERT N. & DECOODT H. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning

 • Omvat
  Belgische mitrailleurpost Grote Beverdijkvaart

 • Omvat
  Eenmansbunker

 • Omvat
  Wederopbouwwinkel

 • Is deel van
  Oostkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lettenburgstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9138 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.