Alveringemstraat (Oudekapelle)

Beschrijving

Lange verbindingsweg tussen de dorpskern van Oudekapelle (kruispunt Oudekapellestraat en Nieuwkapellestraat) naar Alveringem. De weg werd ca. 1867 aangelegd, en loopt over Alveringems grondgebied verder tot de steenweg Veurne-Ieper. Het deel tot de Groignestraat is een rechttrekking van een dorpsweg die reeds op de Ferrariskaart (1770-1178) aangeduid is. Even buiten de dorpskom op het gehucht "De Groigne", nummer 17: in kern 19de-eeuws pand met opkamer en verzorgde gecementeerde afwerking, in de loop van de 20ste eeuw met één bouwlaag verhoogd. Aansluitend hierbij industriële gebouwen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

De Alveringemstraat vormt de zuidelijke grens van het beschermd landschap Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn