Geografisch thema

Bien Acquisstraat (Oudekapelle)

ID
9142
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9142

Beschrijving

Korte landelijke straat met een kronkelend tracé tussen de Grote Beverdijkstraat en de Cayennestraat (Oostkerke, Diksmuide). Naamgeving naar de hoeve zogenaamd "BIEN ACQUIS" (nummer 2) zie naambord. Het tracé van de straat en de hoeve (huidige hoevenaam is reeds aangegeven) met omwald opperhof zijn als dusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Eerste vermelding van de hoeve in 1338. Uit een plakbrief uit de Franse periode blijkt dat de hoeve eigendom was van de abdij van het "hospice de Lille" en in 1795-1800 genationaliseerd en verkocht werd. Op vandaag is de hoeve bewaard als een verbouwde wederopbouwhoeve uit de jaren 1920. Het omwalde opperhof met boerenhuis met jaarankers "1824" is bewaard. Neerhof met verbouwde nutsgebouwen.

  • Rijksarchief Brugge, Frans Fonds, Plakbrieven bundel 624 (Leiedepartement), plakbrief nr. 29 (6), 31 (9).
  • VAN OVERSTRAETEN J., Lampernisse, dorp van Zannekin, Gent, 1966, p. 7.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bien Acquisstraat (Oudekapelle) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9142 (Geraadpleegd op )