Geografisch thema

Grote Beverdijkstraat

ID
9143
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9143

Beschrijving

Landelijke straat vanaf de Alveringemstraat over de Oude Zeedijk, loopt in de "enclave van Lampernisse" over in de Vlastraat (Lampernisse, Diksmuide). Dijk langs de Grote Beverdijkvaart, voor het eerst vermeld als "beverdijck vaert" in 1699. Het poldergebied met weiden ten westen van de Oude Zeedijk is gelegen in de Oudlandpolders van Lampernisse, en maakt deel uit van het beschermd landschap (M.B. van 30.01.2002). Het deel ten oosten van de dijk behoort tot de Middellandpolders. De weiden worden gekenmerkt door een aantal betonnen schuilplaatsen van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse).
 • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Belgische militaire post Bien Acquis

 • Omvat
  Belgische militaire post Grognie

 • Omvat
  Brug over de Grote Beverdijkvaart

 • Omvat
  Frans-Arabische bunker

 • Is deel van
  Oudekapelle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grote Beverdijkstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9143 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.