Geografisch thema

Nieuwkapellestraat (Oudekapelle)

ID
9144
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9144

Beschrijving

Lange rechte verbindingsweg vanaf de dorpskom (Alveringemstraat), over de dorpskom van Nieuwkapelle verder lopend tot Lo (Lo-Reninge). Gedeelte van de in 1849 aangelegde rijksweg Brugge-Torhout-Diksmuide (gebetoneerd in 1939). In de dorpskom wordt deze straat gekenmerkt door een verspreide bebouwing. Ten oosten van de weg op de hoek met de Alveringemstraat, vormt de in de jaren 1920 heropgebouwde parochiekerk met de bakstenen torenspits (zie Nieuwkapellestraat nummer 46) en de dubbele rij linden een heel beeldbepalend element. De voormalige gemeenteschool (ten zuiden van de kerk, Nieuwkapellestraat nummer 44) met onderwijzerswoning en aansluitende klassen werd heropgebouwd in de jaren 1920: sobere baksteenarchitectuur met muuropeningen verdiept in tudorboognissen, klassengebouw gerenoveerd. Het voormalig slachthuis (Nieuwkapellestraat nummer 42) bewaart een erf met nutsgebouwen uit de jaren 1920 en een aan de straat gelegen woonhuis uit de jaren 1930 met kenmerkend gebruik van sierbaksteen en een vormentaal van afgeronde hoeken en rondbogen. Aansluitend kapelletje (zie Nieuwkapellestraat zonder nummer, rechts van nummer 42).


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Brouwershof

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

 • Is deel van
  Oudekapelle

 • Is gerelateerd aan
  Nieuwkapellestraat (Nieuwkapelle)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nieuwkapellestraat (Oudekapelle) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9144 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.