Brouwerijstraat

Beschrijving

Straat vanaf het Kastanjeplein naar de Pervijzestraat, vormt alsdusdanig de noordwand van het Kastanjeplein. Vormde tot ca. 1965 de private, zogenaamde "Kastanjedreef", eigendom van de kerkfabriek. Een arduinen hoekpijler/ Pervijzestraat verwijst nog naar deze dreef. Aaneengesloten bebouwing van verbouwde arbeidershuizen van één à anderhalve bouwlaag, uit de jaren 1920. De westzijde van het Kastanjeplein wordt gemarkeerd door het woonhuis van een voormalige brouwerij.

In 1854 werd de mouterij-brouwerij "De Dry Schichten" opgericht door notaris-brouwer Bernolet. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de brouwerij annex boerderij in 1920-1922 volledig heropgericht door de familie Vandewoude naar plannen van architect Lucien Coppé (Brugge). In 1955 werden de activiteiten stopgezet, in 1957-1958 werd de installatie ontmanteld, de brouwerij werd bierhandel.

• VANDEWALLE C., De brouwersfamilies Comeyne-Vande Woude in Pervijze. Een korte schets van drie mout- & brouwbedrijven tijdens de 19de en 20ste eeuw, s.l., 2000, p. 31-33, p. 36-47.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn