Geografisch thema

Nieuwpoortstraat

ID: 9153   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9153

Beschrijving

Lange rechte doorgangsweg richting Ramskapelle en Nieuwpoort, vanaf het kruispunt Ten Bercle (kerkplein), Veurnestraat, Schoorbakkestraat en Pervijzestraat. De weg van Diksmuide naar Nieuwpoort en Veurne, over Pervijze werd onder het Oostenrijks bewind rechtgetrokken (voltooiing in 1782). De scherpe bocht van de huidige Oude Nieuwpoortstraat vormt op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843, terreinopmetingen te Pervijze in 1841) echter nog de hoofdweg. De onverharde doorgangsweg werd in 1841 gekasseid en op dat moment werd wellicht ook het stuk ter hoogte van de Oude Nieuwpoortstraat recht getrokken (cf. Vandermaelenkaart ca. 1850).
In 1868 bouwden de Zusters van Liefde (Roeselare) ten westen van de kerk een klooster en school op gronden van de heer baron Caloen. In 1986 werd dit klooster gesloten en in 1988 gedeeltelijk afgebroken voor de bouw van lage appartementsgebouwen (cf. Nieuwpoortstraat nr. 2).

Het straatbeeld wordt getypeerd door aanééngesloten bebouwing van o.m. burgerhuizen, heropgebouwd in de jaren 1920, o.m. nr. 5 met getrapt dakvenster (cf. infra). Op de hoek met Ten Bercle, wordt de straat getypeerd door de voormalige schoolgebouwen van de Zusters van Liefde en de appartementen van de jaren 1980 op de plaats van het afgebroken klooster (cf. Nieuwpoortstraat nr. 2/ Ten Bercle).

De wederopbouwhoeve "Blauwhuis" langs de Nieuwpoortstraat gaat terug op een belangrijke historische site die als omwalde site aangeduid is op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Cse Blauwhuys" (cf. infra, Nieuwpoortstraat nr. 6). Deze archeologische site werd na de Eerste Wereldoorlog verlaten en bij M.B. van 10.06.1999 beschermd als monument (cf. Berkelhofstraat z.nr./ Ten Bercle).
Voorts verspreide hoevebouw uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. O.m. hoeve van de jaren 1920 met een gesloten opstelling (Nieuwpoortstraat nr. 8) en opgetrokken in een verzorgde baksteenbouw cf. aandaken en vlechtingen: aan de straat, volume met links dwarsschuur en rechts huis met dakvensters en opkamer onder hogere nok.

BLEYAERT W., Vroeger is niet voorbij... De Grote oorlog in Pervijze, Aartrijke, 2000, p. 162-163, 179-180 (iconografie van het klooster voor en na de Eerste Wereldoorlog).
DECLERCK H., Pervijze. Geschiedenis van Pervijze naderbij bekeken, in Rond den Beverinck, jg. 1, nr. 1, 2001, p. 12-14.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis uit de jaren 1920

 • Omvat
  Klooster- en klassengebouw

 • Omvat
  Wederopbouwhoeve Blauwhuis

 • Is deel van
  Pervijze

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Nieuwpoortstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9153 (Geraadpleegd op 25-10-2020)