Geografisch thema

Kapellestraat (Sint-Jacobskapelle)

ID
9161
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9161

Beschrijving

Landelijke straat vanaf het Sint-Jacobsplein tot op het grondgebied van Kaaskerke (Diksmuide, de IJzerdijk), aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tussen de IJzer (camping IJzerhoeve ten noordoosten van het dorp) en het dorp Sint-Jacobskapelle werd vanaf 1915 een rij bunkers gebouwd door het Belgische leger. De huidige weg werd aangelegd om de bunkers te bevoorraden (zie het deels kronkelend tracé als bescherming tegen vijandelijke beschietingen) en na de Eerste Wereldoorlog behouden als gemeenteweg.

De straat wordt gekenmerkt door verspreide hoevebouw uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Deze hoeves zijn als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en waren bereikbaar via een voetweg.

 • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Hoeve 't Zwaluwnest

 • Omvat
  Hoeve Klokhof

 • Is deel van
  Sint-Jacobskapelle

 • Is gerelateerd aan
  Kapellestraat (Kaaskerke)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapellestraat (Sint-Jacobskapelle) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9161 (Geraadpleegd op 20-06-2021)