Kapellestraat (Sint-Jacobskapelle)

Beschrijving

Landelijke straat vanaf het Sint-Jacobsplein tot op het grondgebied van Kaaskerke (Diksmuide, de IJzerdijk), aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tussen de IJzer (camping IJzerhoeve ten noordoosten van het dorp) en het dorp Sint-Jacobskapelle werd vanaf 1915 een rij bunkers gebouwd door het Belgische leger. De huidige weg werd aangelegd om de bunkers te bevoorraden (zie het deels kronkelend tracé als bescherming tegen vijandelijke beschietingen) en na de Eerste Wereldoorlog behouden als gemeenteweg.

De straat wordt gekenmerkt door verspreide hoevebouw uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Deze hoeves zijn als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en waren bereikbaar via een voetweg.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn