Teksten van Kapellestraat (Sint-Jacobskapelle)

https://id.erfgoed.net/themas/9161

Kapellestraat ()

Landelijke straat vanaf het Sint-Jacobsplein tot op het grondgebied van Kaaskerke (Diksmuide, de IJzerdijk), aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tussen de IJzer (camping IJzerhoeve ten noordoosten van het dorp) en het dorp Sint-Jacobskapelle werd vanaf 1915 een rij bunkers gebouwd door het Belgische leger. De huidige weg werd aangelegd om de bunkers te bevoorraden (zie het deels kronkelend tracé als bescherming tegen vijandelijke beschietingen) en na de Eerste Wereldoorlog behouden als gemeenteweg.

De straat wordt gekenmerkt door verspreide hoevebouw uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Deze hoeves zijn als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en waren bereikbaar via een voetweg.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapellestraat (Sint-Jacobskapelle) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/110841 (geraadpleegd op ).


Kapellestraat (St. Jacobskapelle - WOI) ()

Landelijke weg gelegen tussen het Sint-Jacobsplein (Sint-Jacobskapelle) en de Kapelhoek (Sleestraat Oudekapelle) in landelijk, weids gebied.

Tussen de (huidige camping) 'IJzerhoeve' en de dorpskom van Sint-Jacobskapelle was vanaf 1915 een rij bunkers aangelegd. Om deze bunkers te bereiken en de bevoorrading van de bezettende militairen te verzekeren, werden nieuwe wegen aangelegd, liefst kronkelend zodat ze meer bescherming boden tegen vijandelijk artillerievuur. Deze militaire verbindingen bleven grotendeels behouden, incluis hun vele bochten, waaronder het stuk Kapellestraat vanaf de Sleestraat (Kaaskerke) tot aan het dorp Sint-Jacobskapelle.

  • DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge.

Bron: WOI Relict (401): Kapellestraat (St.-Jacobskapelle - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapellestraat (Sint-Jacobskapelle) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195727 (geraadpleegd op ).