Sint-Jacobsplein

Beschrijving

Klein pleintje getypeerd door de Sint-Jacobskerk met omringend kerkhof met paardekastanjes (beschermd als landschap bij K.B. van 12.04.1974), heropgebouwd in de jaren 1920 (zie Sint-Jacobsplein nummer 5). Ten noorden van de kerk voormalige gemeenteschool (tot 1985, nu omgebouwd tot garage), ten oosten van de kerk, voormalige pastorie (zie Sint-Jacobsplein nummer 3) in een verzorgde baksteenarchitectuur typisch voor de wederopbouwperiode. Zowel de kerk, de pastorie als de gemeenteschool werden in de vroege jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect Camille Van Elslande (Veurne). Op middenberm, gedenkzuil voor de miltaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen (zie infra, Sint-Jacobsplein zonder nummer).

• NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossiers 5208, 11834 betreffende de wederopbouw van de school, gemeenteschool en de pastorie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn